Vandring är en form av friluftsliv där du tar dig fram genom vacker natur till fots. Du kan antingen vandra på markerade vandringsleder eller ospårad mark. Ambitionsnivån kan enkelt anpassas efter din egen förmåga – från kortare utflykter i enklare terräng till svårare vandringar i tuffare natur. 

Olika typer av vandringar

När ska ut på tur finns det flera olika typer av vandringar som du kan välja bland. Det finns alltifrån från vandringsleden som börjar bakom huset till fjällvandringen med många höjdmeter och oslagbara naturupplevelser. 

Fjällvandring

En av de populäraste vandringsformerna är fjällvandring. Sveriges fjällkedja sträcker sig från Dalarna i söder till Treriksröset i norr och kommer att garanterat bjuda dig på en eller flera fantastiska vandringsmöjligheter. Här kan du planera din egen tur, gå på guidad tur, ta dagsturer eller vandra mellan fjällstugor. 

Tips på populära fjällvandringar

  • Kungsleden
  • Vindelfjällen
  • Grövelsjöfjällen
  • Abisko
  • Laponia

Låglandsvandring

Du behöver inte ge dig ut i fjällens mer avancerade terräng för att få en riktig vandringsupplevelse. I Sverige finns det fullt av vandringsleder och stigar som passar dig som vill uppleva och upptäcka naturen helt i din egna takt. 

Tips på populära låglandsvandringar

  • Upplandsleden
  • Roslagsleden
  • Höga Kusten-leden
  • Skåneleden
  • Östgötaleden
  • Siljansleden

Vilken vandrartyp är du?

För att få en så fantastisk och trygg vandringsupplevelse som möjligt är det viktigt att du utgår ifrån din egen erfarenhet och kunskap. Ju mer du har vandrat, desto mer redo är du för de tuffaste etapperna. 

Vandring för nybörjaren

Är du nybörjare är det viktigt att du väljer en vandring som du känner dig trygg och säker i. Säkerheten är trots allt det viktigaste när du är ute på tur. Ska du ge dig ut själv behöver du hitta en vandringsled som är anpassad utifrån dina förutsättningar. Är du däremot i erfaret sällskap finns det utrymme för mer avancerade utmaningar. 

Tips på populära vandringsleder för nybörjaren

  • Nyrup
  • Saxnäsfjällen
  • Kynnefjäll

Vandring för familjen

Suktar du efter ännu en naturupplevelse och har barn med mycket spring i benen är en vandring anpassad för familjen en ypperlig idé. Genom att lägga upp vandringen på ett roligt sätt utan prestige och mål kan ni skruva ned tempot och få en oförglömlig tur för hela familjen.

Tips på populära vandringar för familjen

  • Grövelsjön
  • Söderåsens nationalpark
  • Funäsfjällen

Vandring för den erfarna

Som erfaren vandrare får du uppleva tystnaden, de mäktiga högfjällen och de storslagna naturvidderna som Sverige har att erbjuda. Här får du upptäcka de orörda naturpärlorna bortom de typiska vandringslederna. Upplev en frihetskänsla bortom det vanliga!

Tips på populära vandringar för den erfarna

  • Abisko 
  • Treparksmötet
  • Höga kusten

Vandringar med olika tidsintervall

Längden på en vandring kan variera, och här har du makten att själv bestämma hur länge du vill vara ute på tur. Turlängden beror på vilken rutt du väljer att gå. 

Dagstur

En dagstur är den perfekta spontana vandringen som inte kräver mycket och avancerad utrustning eller stor packning. Det är perfekt att gå på en dagstur på en vandringsled i närheten av där du bor eller i grupp uppe i något av Sveriges vackra fjällområden. 

2 dagar

När du vandrar i två dagar kan du välja att göra två dagsturer samtidigt som du utgår från ett boende eller vandrar mellan olika boenden. Vill du få en riktigt genuin naturupplevelse är ett tips att packa ned tältet, sovsäcken och triangaköket. 

3–7 dagar

Har du vandrat mycket tidigare och längtar efter ett längre vandringsäventyr kan du ge dig ut på egen hand med tält eller välja att vandra mellan de fjällstugor och fjällstationer som finns längs vägen. Behöver du inspiration eller har svårt att bestämma dig finns det flera olika vandringspaket du kan välja mellan. 

Planera vandringssträckan

För att du ska vara så förberedd som möjligt inför ditt vandringsäventyr är det viktigt att du planerar för hur långt du kommer att gå. Det är framförallt viktigt för att du ska få med tillräckligt med utrustning, mat och andra nödvändigheter som räcker under hela vandringen. 

Väljer du att vandra över en dag räcker det med att packa ned matsäck, eventuellt ombyte för snabba väderskiften och gärna en karta över området, eftersom det inte är säkert att du har bra mobiltäckning överallt. Ska du ut på en längre tur behöver du också packa tyngre och planera längre i förväg. 

Håll dig säker under vandringen

Säkerheten är det viktigaste när du är ute och vandrar. En klassisk rekommendation är att aldrig vandra själv, även om många erfarna vandrare gör det ändå. Här bjuder vi på sju viktiga tips för en säker vandring.

7 tips för en säker vandring

  1. Ha med dig rätt utrustning.
  2. Informera minst en anhörig om färdvägen och när du kan förväntas vara tillbaka. 
  3. Anpassa vandringsturen efter rådande väderförhållanden.
  4. Följ de markerade lederna om du är osäker på karta och kompass. 
  5. Ta råd eller gör sällskap med erfarna vandrare.
  6. Planera maten in i minsta detalj.
  7. Se till att det finns möjlighet att fylla på med vatten längsmed din rutt.