Cykling är en riktig materialsport och här kan du välja mellan att ha allt från enkel och billig utrustning till dyrare utrustning i klass med VM-cyklisterna. Allt beror på vilken budget du har och vilket underlag du har tänkt cykla på. Läs vidare så berättar vi mer om vilken utrustning du behöver när du ska komma igång med cykling.

Så väljer du en bra cykel

Att hitta en cykel som passar dig och dina önskemål kan verka som en djungel. Marknaden bjuder på en hel uppsjö av olika cyklar och att hitta den perfekta cykeln som täcker alla dina önskemål kan bli svårt. Däremot finns det flera bra cykelmodeller som tillåter ett bredare användningsområde. Så, innan du bestämmer dig för vilken cykel du ska köpa eller hyra är det bra om du först tänker ut vilka behov du vill att din cykel ska uppfylla. 

Två viktiga saker att tänka på när du ska välja cykel

För att hjälpa dig att navigera i cykeldjungeln bjuder vi här på två viktiga saker att tänka på och kolla efter i jakten på din nya cykel.

Ska du ha en heldämpad eller stel cykel?

En heldämpad eller stel cykel är en stor fråga för många cyklister. Här beror valet främst på vilken budget du har och vilket underlag du har tänkt cykla på. För nybörjaren brukar grundtipset vara att välja en stel cykel, alltså en cykel med dämpargaffel och stel ram. 

Ska du köpa en heldämpad cykel får du vara beredd på att lägga ut betydligt mer. Den heldämpade cykeln är ofta av högre kvalitet än den steldämpade. Den kräver också mer underhåll och mer av dig som cyklist eftersom till exempel fjädringen behöver ändras och anpassas under cykelturens gång. 

Pris och kvalitet

I början kan det vara bra att hyra cykel vid några tillfällen för att du ska få möjlighet att prova dig fram till vilken cykel som du senare kan komma att köpa. Är du ny på området kan det också vara bra att kolla in utbudet på andrahandsmarknaden. Ta gärna hjälp av en vän eller annan cykelkunnig som kan hjälpa dig att hitta en cykel utan kostsamma defekter eller överdrivet slitage.

När det kommer till priset för en cykel så ökar det i takt med kvaliteten. Hur högt priset blir beror på hur seriös du är eller kommer att vara med din cykling. Ska du till exempel inte tävla med din cykel kan du definitivt köpa en cykel i en lägre prisklass. 

Glöm inte cykelhjälmen

En bra hjälm är en bra och billig livförsäkring att sätta på huvudet när du ska ut och cykla. Cykelhjälmarna som finns på marknaden i dag är lätta, säkra och är trygga att ha på huvudet om en olycka skulle ske. En bra hjälm ska sitta tajt och passa din huvudform, så se till att testa hjälmen i butiken innan du köper den. 

Avancera med ett par cykelskor

I början av din cykelkarriär går det ypperligt att använda vanliga gymnastikskor, särskilt när du ska cykla på fina stigar och längs med grusvägar. Men när du har kommit in i din cykling och kanske börjar cykla på mer avancerade underlag är det dags att kolla efter ett par bra cykelskor.

Med cykelskor sitter du fast i pedalerna, vilket hjälper dina benmuskler att jobba bättre. Eftersom cykelskorna sitter fast i pedalerna ökar säkerheten när du håller på med cykling som är mer tekniskt utmanande. Skulle du råka ut för en olycka lossnar cykelskorna från sitt fäste.

Undvik skavsår med ett par bra cykelbyxor

När du letar efter ett par bra cykelbyxor bör du välja ett par med padding. Det är en viktig funktion i en cykelbyxa för att du ska sitta bekvämt på sadeln. Stoppningen ser också till att du slipper onödiga skavsår från skarvar och sömmar. En bra cykelbyxa hittar du på samma sätt som en bra cykel, ju mer du betalar desto bättre blir kvaliteten. 

Kläder till cykelturen

När det kommer till cykelsport utgörs de absolut viktigaste plaggen av cykelhjälm, skor och byxor. Kläderna du väljer att ha på överkroppen är inte lika viktiga. Men generellt föredrar cyklister kläder som inte fladdrar. De kommer lätt i vägen och distraherar dig under cykelturer i hög fart, regn eller annat kallt väder. 

Många cyklister föredrar att investera i en cykeljacka eftersom den är anpassad efter en väldigt framåtlutad cykelställning med längre armar och ryggparti. Sen använder många MTB-cyklister långa handskar för att få ett bättre grepp om handtagen och för att få skydd mot underlaget om man ramlar med cykeln. 

Var redo för allt med ett multiverktyg

När du cyklar ute i naturen är det inte helt ovanligt att stöta på lite problem. Det kanske vanligaste problemet är punktering, så du bör veta hur du lagar en punktering innan du ger dig ut för optimal trygghetskänsla. Det är faktiskt lättare än du tror. Se till att ha med dig en ny slang, en pump och ett multiverktyg som kan användas till att laga det mesta. 

Utrusta cykeln med en bra flaska och flaskställ

Underlätta cykelturen med en flaska och ett flaskställ av bra kvalitet. Med en bra flaska undviker du plastsmaken, och ett bra flaskställ minskar risken för att du tappar flaskan längs vägen när det börjar bli skakigt under däcken.