Precis som vilken sportslig aktivitet som helst är paddling en materialsport som kräver viss utrustning. Förutom att du behöver välja en bra kanot behöver du se till att du har rätt kläder och vet hur du ska packa rätt. Allt det och mycket mer skriver vi om här. 

Välj rätt kanot

Är du nybörjare när det kommer till paddling rekommenderar vi att du ser till att låna eller hyra en kanot. Kanotutbudet är stort och för en förstagångspaddlare, eller nybörjare för den delen, är det inte lätt att ha koll på vilken typ av kanot som passar dig bäst. Se därför gärna till att du provar på några olika modeller under dina första paddlingsturer. 

Klä dig rätt för paddlingsturen

När det kommer till kläderna är det viktigt att du har minst två uppsättningar av kläder med dig ute på turen: en uppsättning att paddla i och en som alltid är torr. För att välja rätt kläder behöver du utgå från att du ska vara varm under hela turen, även när du blir blöt av svett, regn eller havsvatten. 

Du håller dig varm under hela turen genom att först och främst klä dig i ett underställ som är tillverkat av ull. När ull sitter närmast huden absorberar det fukt från huden som sedan reagerar genom att frige värme. Det innebär att ullen håller dig varm även när du blir blöt. 

Under en varm sommardag räcker ett underställ i ull långt. Vid kyligare temperaturer kan du enkelt komplettera med ett mellanskikt av fleece eller ull. Paddlar du i regn eller annat bistert väder behöver du ha ännu ett lager som helst är både vatten- och vindtätt. Över kläderna har du en flytväst och gärna en huvudbonad. På fötterna är det bra med ett par fukttåliga sandaler. 

Utrustning för övernattning

Är du ute på en längre paddlingstur som innehåller övernattning klarar du dig med en sovsäck som har en komforttemperatur på omkring +5 grader celsius. Tänk på att en sovsäck i syntetmaterial klarar fukt långt bättre än en sovsäck med dun. Självuppblåsbara liggunderlag är bekväma på hårda underlag, och kupoltält är lätta att montera utan möjlighet att fästas i marken. 

Tips och råd för hur du packar kanoten

När du ska packa inför kanotturen är det till en början bra att tänka på att undvika onödiga emballage och inte ta med hela matförpackningar. Fördela i stället maten i mindre portionsförpackningar för att göra plats för annan viktig packning. Se till att kläderna har olika färger för att de ska hittas lättare, och packa kläderna och andra prylar i vattentäta packningspåsar. Du vet aldrig när eller om båten bestämmer sig för att släppa in onödigt vatten. 

När du sedan packar själva kanoten behöver du utgå från vad du vill ha tillgängligt och när under turen. 

Så packar du kanoten

  • I sittbrunnen. Här lägger du vattendukar så att du slipper att det läcker in vatten på resten av packningen. Undvik att packa lösa föremål som lätt ramlar ut om kanoten skulle välta.
  • Främre packutrymmet. Samla all matlagningsutrustning här så att den är lätt att komma åt under en snabb lunchrast. 
  • Bakre utrymmet. Packa inför övernattningen här.
  • Fikaluckan. Packa allt sådant som du enkelt vill komma åt under paddlingen som matsäck, regnjacka och förbandslåda.
  • På kanoten. Här placerar du all säkerhetsutrustning, till exempel en extra paddel, flottör, länspump och drickflaska. Sakerna fäster du lättast med linor eller små karbinhakar. Tänk att allting som sitter på däck ska klara av vågorna utan att förflyttas eller åka av.
  • I flytvästen. I flytvästen ska du ha visselpipa, mobiltelefon inpackad i ett vattentätt fodral och en liten kniv. Finns det fler fickor kan du packa med solkräm, keps och snacks också.
  • Runt midjan. Här ska du fästa bogserlinan. Kom ihåg att bältet behöver ha en snabbutlösningsfunktion.