Rekommenderade resmål för dig med en aktiv livsstil

Är du en stark motståndare till stillasittande semesterdagar och vantrivs i solstolen vid poolen är du den perfekta kandidaten för en aktiv semester. Här bjuder vi på information om fyra rekommenderade resmål för dig som har en aktiv livsstil. 

Pilgrimsvandra på Camino de Santiago

Ursprungligen är Camino de Santiago, eller Jakobsleden som den heter på svenska, en pilgrimsled som hade sin högtid under medeltiden. I dag finns det fortfarande vandrare som går pilgrimsleden med syftet att tillbe Gud, men många vandrare tar sig genom leden utan ett religiöst syfte. För många handlar det i stället om att fly undan vardagsstressen och få spendera tid i den storslagna naturen du får möjlighet att upptäcka längs vägen. 

Den 80 mil långa vandringsleden vandras av närmare 250 000 människor årligen. Camino de Santiago består av flera olika anslutande leder, men den absolut populäraste heter Camino Francés och börjar i Saint Jean Pied de Pont och avslutas i Santiago de Compostela. 

Läs mer om resan här: https://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20160426/vandra-16-hojdpunkter-langs-camino-de-santiago-spanienpartner/

Cykla i Italienska Apulien

I södra Italien hittar du det genuina medelhavsklimatet med hav, sol och solmogna tomater. Italienska Apulien har utsetts till ett av världens främsta resmål av både Lonely Planet och National Geographic.

Här cyklar du över ett platt och vackert landskap som bjuder på vitkalkade byar och olivträd från sekelskiftet. Blir du hungrig under cykelturen hjälper de välkomnande invånarna gärna till med det. Här hittar du lokala delikatesser i form av mustig olivolja, burrata-ost, färsk fisk och smakrika grönsaker. 

Du cyklar längs med det joniska havet till de vackra klipporna på den adriatiska sidan och avslutar resan i Lecce. 

Läs mer om resan på: https://www.primatravel.com/cykla-i-apulien

Surfa och bli yogafrälst vid Algarvekusten

Koppla av och varva upp med en veckas yoga, meditation och surfkurs på Algarvekusten i södra Portugal. Kursen passar både dig som är nybörjare och dig som har erfarenhet av att möta vågorna på surfbrädan. 

Hela veckan består av ett intensivt schema och passar den som vill vara aktiv hela semestern. Yogaklasserna anpassas efter dig som individ och vilken nivå du ligger på. Samma sak gäller för surfkursen. Är du nybörjare inleds kursen med en grundlektion på landbacken, och därefter får du träna på grundare vatten. 

Läs mer om resan på: https://www.inshapetravel.se/yoga-och-surfing-i-algarve

Fjällvandra i Sarek

Att fjällvandra i Sarek är inte en enkel uppgift. Här antas det att du som vandrar har stenkoll på både karta och kompass och vandringen kräver en god fysik för att du ska orka bära runt på en tung packning. Eftersom Sareks nationalpark är väldigt stor bör du räkna med att vara ute mellan en till två veckor. 

Trots de tuffa förhållandena är det värt det när du får uppleva den häftiga och orörda naturen på nära håll. Du kan påbörja vandringen vid Saltoloukta Fjällstation, Kvikkjokks Fjällstation och Ritsem. 

För dig som hellre vill vandra i grupp med tillhörande guide kan du boka resa via Svenska turistföreningen som erbjuder flera olika guidade fjällturer. 

Läs mer om resan här: https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/sarek/