Så hittar du en tålig mobiltelefon för äventyraren

Mobiltelefonen är din ständiga följeslagare oavsett vad du gör och var du befinner dig. Du använder den för att dokumentera dina äventyr på bild och i sociala medier, och kanske fungerar den även som din GPS eller kompass ute i vildmarken.

Dina strapatser ska inte behöva begränsas av rädsla för att mobiltelefonen ska skadas. Därför bör du se till att skaffa en mobiltelefon som klarar av att vara med dig på äventyret.

Det finns vissa mobiltelefoner som är särskilt framtagna för att tåla vatten och stötar i högre utsträckning än andra. På Mobiltelefoner.se kan du sortera ut tåliga mobiltelefoner för att jämföra dem som lever upp till dina krav.

Mobiltelefonen behöver sluta tätt mot vatten och damm

En av de viktigaste sakerna är att mobiltelefonen sluter tätt mot vatten och damm. Där spelar det framför allt in hur täta luckor det finns på telefonen.

Mobiltelefoners tålighet anges med något som kallas för IP-klassning. Det står för Ingress Protection och anger i siffror i vilken grad mobiltelefonen klarar av att utsättas för dammpartiklar och vätska.

Till exempel innebär märkningen IP67 att mobilen stänger ute finkornigt damm och klarar av att sänkas ner i upp till en meters vatten. Märkningen IP69 betyder i sin tur att mobiltelefonen är ännu mer tålig mot vatten och klarar att spolas av under högt tryck.

Hitta en mobiltelefon som klarar stötar

Något annat att tänka på är att mobiltelefonen bör vara stöttålig. Vare sig du vandrar, springer eller klättrar finns det risk för att din mobiltelefon slår mot olika ytor. Särskilt för smarta telefoner med stor skärm finns det risk för skador om telefonen inte är anpassad för detta.

För dig som vill ha en riktigt tålig telefon finns också mobiltelefoner med militärstandard. De tål de allra värsta temperaturerna och stötarna, och till och med fall från höga höjder. Sådana mobiltelefoner brukar vara märkta med klassificeringen MIL-STD-810.

Välj en design som passar dina aktiviteter

Många mobiltelefoner har en design som gör att den lätt ska få plats i fickan. Men som friluftsmänniska är det viktigt att tänka på hur mobiltelefonens design och funktionalitet passar de aktiviteter som du har tänkt utföra.

Vill du till exempel kunna använda telefonen med handskar på dig när du åker skidor i fjällen, kan en mobil med knappar vara det smidigaste för dig. Det behovet behöver du väga mot att skärmen på knapptelefoner är mindre. Dessutom är funktionerna ofta begränsade på sådana mobiltelefoner.

Mobiltelefonens vikt och storlek är också en faktor att ta hänsyn till. Den bör inte vara klumpig och i vägen för dig när du är ute i vildmarken.