Så väljer du rätt bil för en aktiv livsstil

När det är dags att köpa ny bil kan det vara svårt att välja. Att köpa bil är för många en stor investering. Utbudet är stort och du bör välja en bil som passar din livsstil.

Om du är en person med en väldigt aktiv livsstil som har mycket friluftsutrustning bör du kanske välja en bra terrängående bil med bra prestanda och goda lastutrymmen. Det är ett stort beslut och det finns flera saker du bör gå igenom när det är dags att köpa bil.

Nytt eller begagnat

Att köpa en helt ny bil behöver inte alltid vara det som är bäst för privatekonomin. En ny bil är visserligen utrustad med den senaste tekniken och den högsta säkerheten. Men det finns begangade bilar som inte är så gamla och som inte har gått så många mil som också har bra teknik och hög säkerhet.

Om du väljer att köpa en begangnad bil bör du i första hand välja en MRF-ansluten bilhandlare. En MRF-ansluten bilhandlare är med i Motorbranschens Riskförbund. Deras kundskydd gör att känna dig trygg i ditt köp. Om det skulle uppstå en tvist har du rätt att få den ersättning ARN rekommenderar.

Oavsett om du väljer en ny eller begagnad bil kan du behöva ta ett billån.Då måste du kunna finansiera 20 procent av bilens kostnad själv.

Utrymmen och komfort

Om ni är många som reser tillsammans och packar bilen full när ni ska ut på äventyr kan vara en god idé att välja en bil med goda utrymmen och hög sittkomfort. Tänk även på att det kan vara bra med en bil som kan utrustas med takräcke och dragkrok. Om det finns dragkrok på bilen är det bra om den har en bra dragkapacitet speciellt om du har en båttrailer med en normalstor motorbåt. En bil med dålig dragkapacitet kan resultera i att du inte kommer upp även för den allra minsta backen.

Diesel, bensin, hybrid eller el

Vilket drivmedel du väljer beror helt på ditt körmönster och var du kör bilen mest. Om du bor i en storstad och i normala fall bara kör kortare sträckor och på helgerna gör någon enstaka utflykt utan krävande terräng kan de vara smart att välja en miljöbil. Om du väljer en miljöbil får du nämligen en bonuspremie från staten. Om du väljer en bil med högre utsläpp än 95 gram koldioxid per kilometer får du betala en högre fordonsskatt.

Om du kör längre sträckor och i mer krävande terräng kanske du behöver välja en bil med fossilt bränsle. Nyare dieselbilar och bensinbilar har bättre och mer avancerad rening. Om du köper en ny dieselbil kräver den att du regelbundet fyller på en reningsvätska som heter AdBlue. Oberoende tester visar att den här tekniken har visat sig ge högre rening av kväveoxider även i verklig trafik. En dieslebil är dessutom mer energieffektig än en bensindriven bil.